Розділи

    • 06 травня 2022

    6 травня відзначають Міжнародний день без дієт

    Сьогодні, 6 травня відзначають Міжнародний день без дієт. Його заснувала директорка британської групи «Diet Breakers» Мері Еванс Янг у 1992 році. Свого часу британка стала жертвою анорексії через знущання в школі. Втім їй вдалося подолати цей небезпечний стан.

    Сьогодні Мері Янг – відома пропагандистка здорового способу життя без дієт. Вона впевнена: людина може бути красивою, здоровою та чудово почуватися незалежно від того, яку цифру показують ваги. Ініціатива британки знайшла відгук у США, Австралії, Індії, Ізраїлі, Швеції, Канаді та багатьох інших країнах.

    Три причини відмовитися від дієт

    1. Дієти викликають обезофобію

    Дієти можуть спровокувати обезофобію. Це страх набрати зайву вагу. Коли ви на дієті, стати заручником цього страху – надзвичайно просто. Адже, як тільки вам вдалося скинути хоча б кілька зайвих кілограмів – ви починаєте боятись втратити досягнуте. А отже – постійно рахуєте калорії, боїтеся з’їсти щось зайве і від того постійно знаходитесь у стані стресу. Звичайно ж, про задоволення від життя в такому разі вже не йдеться.

    2. Дієти провокують переїдання

    Ви помічали, що коли нам забороняють їсти якусь страву, вона одразу стає омріяним «забороненим плодом». І як тільки ми піддаємося спокусі – захльостує почуття провини і викликаний нею стрес, який хочеться знову заїсти. У результаті виходить замкнуте коло: з’їсти – покаятися – і знову все спочатку.

    3. Дієти не дають стійкого результату

    Навіть якщо вдалося скинути 5-10 кілограмів, після повернення до звичайного харчування більшість із нас швидко набирає їх знову. Дослідження, опубліковані в Journal of Obesity, довели: лише 20% людей можуть підтримувати зниження ваги протягом року після дієти.

    - Чудовою альтернативою дієтам буде правильне харчування, фізична активність і відмова від шкідливих звичок.

    Кілька порад для здорового харчування:

    -Споживайте помірну кількість жирів та олій. Використовуйте ненасичені рослинні олії (наприклад, оливкові, соєві, соняшникові, кукурудзяні), а не жири тваринного походження. Віддавайте перевагу білому м’ясу - птиці та рибі. Коли це можливо, віддавайте перевагу молоку та молочним продуктам з низьким або зниженим вмістом жиру. Уникайте оброблених, запечених і смажених продуктів, які містять трансжири промислового виробництва.

    -Споживайте менше солі та цукру. При приготуванні їжі обмежте кількість солі та приправ з високим вмістом натрію (соєвого соусу та рибного соусу). Обмежте споживання безалкогольних напоїв, содової води та інших напоїв з високим вмістом цукрів. Вибирайте свіжі фрукти для перекусів.

    -Споживайте велику різноманітність овочів і фруктів. При приготуванні овочів і фруктів уникайте надмірної обробки, оскільки це може привести до втрати важливих вітамінів. Консервовані або сушені овочі та фрукти можна використовувати, але віддавайте перевагу таким без додавання солі та цукру.

    -Їжте різноманітні продукти. Поєднуйте різні продукти, у тому числі основні продукти харчування: злаки, бобові, овочі, фрукти та продукти тваринного походження (м'ясо, рибу, яйця та молоко)

    Пам’ятайте, що відсутність шкідливих звичок, фізична активність та збалансоване харчування збереже ваше здоров’я та дасть змогу отримувати задоволення від життя.

    Переглянути відео про здорове харчування:

    Джерело: https://cloud.phc.org.ua/index.php/s/92oX4yXHsgjakZw