Розділи

    • 04 жовтня 2018

    Радіологічні випробування продовольчої сировини

    Золота осінь яскравими фарбами розмалювала краєвиди Вінниччини. Щедрим зерновим урожаем порадували  неозорі лани, милують око  червонобокі яблука, таємниче шурхотять кукурудзяні поля. 

         Аграрії славетного Подільського краю завершують збирання врожаю.    Якість зібраного перевіряється за багатьма показниками, аби підтвердити високі кондиції збіжжя, відповідність його вимогам міжнародних стандартів.Серед показників, які визначаються у продовольчій сировині та продуктах харчування – вміст техногенних радіонуклідів цезій-137 та стронцій-90.

      Радіологічна лабораторія Державної установи «Вінницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводить радіологічні лабораторні та інструментальні дослідження , спрямовані на проведення випробувань стосовно безпеки факторів, що можуть негативно впливати на стан здоров’я людини, в т.ч. у продовольчій сировині та харчових продуктах, питній воді, повітрі та довкіллі з метою дотримання вимог чинного законодавства.

    Лабораторія укомплектована високопрофесійними фахівцями, що дає змогу виконувати повний обсяг робіт згідно заявленої галузі акредитації, передбачених Статутом установи, Настановою з якості Випробувального центру, Положенням  про радіологічну лабораторію.  Пройдено черговий інспекційний нагляд органом з оцінки відповідності вимогам ДСТУ (ISO/IEC 17025:2006) Національного агентства з акредитації України, в т.ч. в галузі: радіологічні випробування харчових продуктів та питної води.

          Впродовж 9 місяців 2018 року здійснено радіологічні спектрометричні випробування на вміст техногенних радіонуклідів цезій-137 та стронцій-90 у 167 зразках зернових та олійних культур. Зокрема це понад 100 зразків насіння соняшника, більше 20 зразків пшениці, майже 30 зразків сої. На випробування доставлялись також зразки ріпаку, ячменю, кукурудзи. Перевищень допустимих рівнів згідно Державних гігієнічних нормативів» «Допустимі рівні вмісту радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90 у продуктах харчування та питній воді» у зразках, що випробувались, не зафіксовано.

          Усі замовники отримали у Випробувальному центрі ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» протоколи з результатами випробувань згідно вимог міжнародного стандарту.