Розділи

    • 25 листопада 2021

    Лабораторія санітарно-гігієнічних та фізичних досліджень ДУ «ВОЦКПХ МОЗ України»: більше 500 методів досліджень та 130-150 тис. випробувань на рік

    Лабораторія санітарно-гігієнічних та фізичних досліджень Вінницького обласного Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України   здійснює цілий перелік досліджень, важливих для здоров’я та безпечної життєдіяльності людей та підприємств нашої області.

    Вона оснащена сучасними засобами вимірювальної техніки та устаткування та головний її ресурс – це  компетентні фахівці, – розповідає її завідувачка Наталія Василівна Борисенко. – Тут створені умови щодо конфіденційності інформації при виконанні всіх робіт, пов’язаних з використанням інформації та продукції, що належить замовнику.

    • Наша лабораторія акредитована Національним агентством з акредитації України в міжнародній системі відповідно до вимог ДСТУ EN ISO/IEC 17025: 2019  (Атестат про акредитацію №20832 від 01.06.2021року).

    Тут проводять органолептичні, фізико-хімічні, токсикологічні, радіологічні випробування сільськогосподарської сировини, харчових продуктів та виробів, що з ними  контактують, води, об’єктів оточуючого середовища людини; радіологічні випробування будівельних матеріалів та мінеральної будівельної сировини, мінеральних добрив, виробів з порцеляни, фаянсу, скла та глини, мінеральних барвників та глазурі, деревини та продукції з деревини; дозиметричні вимірювання дози зовнішнього опромінення людини; дослідження виробничого середовища та повітря робочої зони, житлових та громадських приміщень, території житлової забудови, повітря житлових та громадських приміщень, атмосферного повітря.

    • Якою є насправді кількість таких досліджень та спектр послуг на сьогоднішній день?
    • Згідно затвердженої сфери останньої акредитації, – розповідає Наталія Василівна, – лабораторія проводить більше 500 методів випробувань та досліджень 55 факторів (об'єктів) навколишнього середовища, які можуть впливати на людину.

    Щорічно її фахівцями проводиться більше  130-150 тисяч випробовувань і досліджень. Не завжди результати відповідають вимогам нормативних документів. Та головне – це уникнути негативного впливу на здоров’я людини.

    • Вода. ЇЇ якість у санітарно-гігієнічній лабораторії можна дослідити за скількома параметрами?
    • Вода – важлива складова для життєдіяльності людини. В усьому світі зростає проблема  питної води, запаси її вичерпуються, аби задовольнити зростаючі потреби населення Землі не лише для пиття, забезпечення санітарних умов але й виробничих процесів та рекреаційної діяльності.
    • За даними ВООЗ, значна частина людей – кожен сьомий – не мають доступу до безпечного та достатнього водопостачання. Нашою лабораторією проводяться дослідження різної води, в залежності до вимог, які до неї висуваються. Це і вода джерел водопостачання (поверхнева і підземна), технічна вода (яка використовується лише в промисловості), питна вода (водопровідна, кринична, бутильована) і таке інше.

    А визначаються вимоги до тієї чи іншої категорії води відповідними нормативними документами.

    До речі, найбільшу кількість досліджень нашою лабораторією проводиться саме по воді:

    • дослідження води питної централізованого та децентралізованого водопостачання,
    • води відкритих водойм проводяться  за фізико-хімічними показниками: рН, залізо загальне, загальна жорсткість, загальна лужність, кальцій, магній, марганець, мідь, сульфати, сухий залишок, хлор залишковий вільний, хлор залишковий зв’язаний, хлориди, цинк, нафтопродукти, нікель, хром, синтетичні поверхнево-активні речовини (СПАР);
    • та за санітарно-токсикологічними показниками: алюміній, молібден, ртуть, свинець, фтор, формальдегід, хлороформ, перманганатна окиснюваність, нітрати, нітрити, аміак, миш’як,
    •  а також  за залишковою кількістю хлорорганічних та фосфорорганічних пестицидів.

    Про необхідність проведення значної кількості досліджень свідчать самі результати. Так, за 9 місяців цього року вода централізованого водопостачання не відповідала вимогам у 30,7% досліджених проб, децентралізованого водопостачання – у 66,5%, артезіанських свердловин – у 75%, бутильована – у 11,1%, вода відкритих водойм – у 87,5%.

    • Екологічні забруднення: атмосферного повітря, грунту – це нині проблема глобальна, світова. Як виглядає у цьому плані Вінниця та наша область?
    • Без повітря людина може обходитися тільки 5 хв без наслідків для здоров’я. Погіршення якості повітря порушує її право на життя і стан фізичного та  психічного здоров’я.

    Фахівцями Лабораторії санітарно-гігієнічних та фізичних досліджень проводяться моніторингові дослідження рівнів забруднення атмосферного повітря у м. Вінниці. Питома вага проб з перевищенням ГДК в 2020 році склала 4,8%, а за 9 міс. поточного року – 4,5%, по Вінницькій області цей показник у 2020р. складав 7,1%.

    Висока питома вага нестандартних проб повітря склалася за рахунок перевищеного вмісту пилу, оксиду вуглецю, азоту діоксиду, фенолу та його похідних, формальдегіду.

    Стосовно проб ґрунту, то за  період поточного року із досліджених зразків 62,5%  не відповідають нормативним значенням. Це проби ґрунту санітарно-захисних зон підприємств, зон відпочинку, гральних майданчиків.

    Ми маємо можливість проводити дослідження грунту за фізико-хімічними показниками, такими як: нітрати, сульфати, хлориди, вологість, рН, та за токсикологічними показниками: цинк, нікель, кадмій, свинець, марганець, мідь, аміак.

    • А як часто перевіряєте харчові продукти та сільськогосподарську сировину?
    • Лабораторією нашої установи щорічно проводяться дослідження більше 500 проб харчових продуктів та продовольчої сировини за 166 сучасними методами випробувань, відповідно сфери акредитації ВЦ.

     Найчастіше за останні 5 років лабораторією досліджувалися зразки  зернових, зернобобових та продуктів їхньої переробки, крупів, борошна, хлібобулочних виробів, макаронних виробів, концентратів харчових, свіжих, заморожених, сушених та консервованих фруктів, ягід, овочів, горіхів та насіння, напоїв безалкогольних, спецій і прянощів, харчових добавок та їх сумішів.

    Всі досліджені зразки відповідали вимогам нормативних документів.

    • Якщо керівнику підприємства потрібно провести атестацію робочих місць, це теж до Вас?
    • Наша лабораторія майже 30 років отримує атестаційне підтвердження та визнається технічно компетентною щодо проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища з метою атестації робочих місць.
    •  Інформація про неї внесена до інформаційного переліку лабораторій, атестованих на право проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища та трудового процесу з метою атестації робочих місць і розміщена на офіційному веб-сайті Держпраці.

     Проведенні дослідження на робочих місцях, з метою атестації робочих місць, відіграють важливу роль у формуванні права працівника  на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, а також для покращення умов праці.

    Результати атестації робочих місць за умовами праці обов'язково враховуються в разі розслідування гострих та хронічних професійних захворювань та отруєнь, при плануванні заходів щодо покращення умов праці на підприємствах, установах та організаціях, а також  при прийомі на роботу окремих категорій працівників.

    За останні 10 років лабораторією проведено дослідження умов праці на робочих місцях  з метою їхньої атестації на 78 підприємствах та організаціях. Дослідження виробничого середовища проводяться фізичним методом (7 показників), спектрофотометричним (38 показників), методом атомно-абсорбційної спектрометрії (8), газової хроматографії (16), тонкошарової хроматографії (4).

    Це хімічні речовини та розчинники різних класів небезпеки, пестициди хлорорганічні та фосфорорганічні, синтетичні піретроїди, протруювачі зерна. Також ми досліджуємо фізичні параметри – шум, вібрація, електромагнітні поля промислової частоти та радіочастотного діапазону, освітлення природне та штучне, параметри мікроклімату.

    Лабораторія перевіряє якість   та токсикологічні показники полімерних матеріалів, будматеріалів, товарів побутової хімії, іграшок та одягу?

    • Так. Проводить  випробування на вміст шкідливих речовин цієї групи товарів (на формальдегід, хром, кадмій, кобальт, мідь, нікель, свинець, цинк спектрофотометричними методами; ацетон, бутиловий спирт, гексан, гептан, етилацетат, ізопропиловий спирт, метиловий спирт, формальдегід методом газової хроматографії; диоктифталат, капролактам, каптакс, фенол методом тонкошарової хроматографії).
    • За 9 місяців поточного року в лабораторію на дослідження надійшло 35 зразків (це і плівка поліетиленова, і пляшки ПЕТ для харчових продуктів, і  кришки металеві до скляних банок, і ящики з гофрокартону для пакування та зберігання харчових продуктів).  У  трьох зразках встановлено невідповідність нормативу, що складає 8,6%.

    Людина зробила ремонт у своєму помешканні, але відчуває прояви алергічних реакцій у вигляді висипань на шкірі, задухи, загальної слабкості. Які практичні кроки має зробити споживач, щоб виявити проблему. Куди телефонувати, як діяти?

    • При виявленні погіршення здоров’я чи навіть при відчутті сторонніх запахів у квартирі після проведеного ремонту, чи з інших причин, людина повинна негайно звернутися до сімейного лікаря. Лікар після збору анамнезу та обстеження надасть рекомендації, куди необхідно звернутися і які дослідження необхідно провести для встановлення та усунення  чинників, що викликали ті чи інші прояви.

    Якщо у споживача виникла підозра, що це пов'язано з проведенням ремонту у помешканні, чи придбанням нових меблів, тоді слід  звернутися до  фахівців відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб нашої установи.  В ході спілкування лікарі визначать  чинники, які можливо стали причиною погіршення стану здоров'я, а фахівці нашої лабораторії виконають відповідні лабораторні дослідження.

    Термін випробувань зразків з метою оцінки їхньої відповідності становить від 3-х до 10 діб.

    За необхідності звертайтеся за адресою:

    м. Вінниця, вул. Маліновського,11.

    пн.-пт. - з 9.00 до 17.00

    перерва на обід з 13.00 до 14.00.

    Тел. (0432) 68-32-95.