Розділи

    • 11 жовтня 2021

    Центр контролю та профілактики розпочав позачергові (раптові) перевірки працівників харчоблоків шкіл та дитячих садочків.

    На виконання постанови Головного Державного санітарного лікаря від 07.10.2021 №15 "Щодо організації проведення позачергових обстежень працівників харчоблоків закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, дитячих будинків-інтернатів у зв"язку з погіршенням епідемічної ситуації" працівники ДУ "Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" розпочав проведення позачергових (раптових) лабораторних обстежень працівників харчоблоків визначених закладів на наявність носійства патогенного золотистого стафілококу.

    Сьогодні моніторингова група  відібрала зразки для дослідження у працівників харчоблоків 15 ДНЗ Вінницької міської ради ( 4,67,52,45, 46, 50,37,77,27,28,23,51,34,5,11) та в КНП "Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням ЦНС та порушенням психіки".

    Обстеження в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку , дитячих будинках інтернатах проводитимуть згідно з постановою головного санітарного лікаря та з дозволу Департаменту освіти.

    За інформацією МОЗ України у поточному навчальному році в закладах освіти вже відбулося два спалахи гострих кишкових інфекцій: в м. Хмельницький постраждало 93 особи, з яких 92 — діти, в Конотопському районі Сумської області постраждало 32 особи, з яких 27 — дітей, і це сталося через те, що люди, які готували харчування в школах, були носіями золотистого стафілококу.

    Моніторингові візити пройдуть по всій країні з метою недопущення виникнення таких захворювань та їх спалахів, а також з метою з’ясувати чи медичні огляди, які мають проходити працівники харчоблоків, відбуваються насправді чи їх виписують формально в закладах.

    За підсумками обстеження, ті працівники, які виявляться носіями бактерії, будуть відсторонятися від роботи, поки вони не пройдуть лікування, оскільки це безпека дітей.