Розділи

    • 02 грудня 2019

    Пилові кліщі. Невідомі вороги вашого здоров’я.

             В останні десятиріччя в усьому світі, зокрема в Україні, реєструється значне поширення алергічних захворювань із вираженою тенденцією до подальшого зростання.        

           Серед агентів, які спричинюють ці захворювання, значну роль відіграють алергени, що містяться в середовищі людського побуту, і в першу чергу, в побутовому пилу . \

            Алерген побутового пилу був відкритий у 1922 році (Cooke, 1922), але лише через 50 років було доведено, що основним алергенним агентом, який викликає атонічну бронхіальну астму, є не загалом увесь побутовий пил, а майже виключно мікроскопічні кліщі, що знаходяться в ньому.

    В поросі зустрічається багато видів кліщів, які належать до різних родин.

    Комаха (пірогліфідний або дерматофагоїдний кліщ) мікроскопічна довжиною 0,1-0,5 мм, що відноситься до сімейства павукоподібних. Його життєвий цикл складає 80 днів. Одна самка за цей період відкладає до 60 яєць. Станом на 2015 рік, вчені виявили і провели вивчення 150 видів цього паразита. Шкідник, до речі, мешкає у всіх куточках планети.

    Пилові домашні кліщі поділяються на 3 групи:

    ·  Пірогліфідні/амбарні.

    ·  Хижаки, що поїдають побратимів з 1-ої групи;

    ·  Випадкові, занесені ззовні, не розмножуються в даному приміщенні.

    В яких умовах живе

    Комфортне облаштування будинку, наповнене елементами інтер’єру – це все те, що люблять кліщі домашнього пилу. Навіть в однокімнатній квартирі їх чисельність багаторазово пропорційна  кількості людей на планеті Земля.

    Нечисті меблі — притулок пилового кліща.

    Підвищення температури в будинку до 25 градусів і вологості вище 70% прискорює розмноження кліщів. В таких умовах концентрація кліща за короткий термін сягає 10 тисяч особин на 1 грам пилу, що в 100 разів більше допустимого показника. У людей, схильних до гострих реакцій, симптоми алергії проявляються вже при наявності 500 кліщів.

    Пиловий  кліщ обожнює створювати колонії у важкодоступних місцях:

    • м’яких меблів;
    • ортопедичних виробах;
    • на книжкових полицях;
    • в пледах і килимах;
    • затишних куточках квартир.

    Увага! Пил і бруд – відмінне середовище пилових кліщів, що сприяє швидкому розмноженню паразитів. Вони харчуються відмерлими частками шкіри та шерсті тварин.

    Наслідки «сусідства» з паразитом людини

    Хоча пильовики не відносяться до кровосисних  паразитів, боротися з ними доводиться грунтовно. Ключовий подразник алергії на пилових кліщів – мікроскопічні фекалії комах, які поширюються по поверхні, чіпляючись за ноги або руки під час діяльності людини.

    Різні реакції на пилові кліщі — укуси, особливо небезпечні для дітей.

    Пиловий кліщ лідирує в списку причин таких захворювань, як:

    • риніт;
    • кон’юнктивіт;
    • респіраторний алергоз;
    • дерматити;
    • астма;
    • набряк Квінке.

    Важливо! Якщо Ви або близькі люди страждають нападами кашлю, нежиті або сльозотечею очей, зверніться за консультацією до найближчого алерголога. Можливо, причина нездужання – алергія на кліща домашнього пилу, яка може закінчиться летальним результатом.

    З пиловим кліщем боротися можна і потрібно.

    Для повного знищення кліщів досить перебування їх упродовж 24 годин при температурі 40 ْ С, 8 годин – при 45 ْ С, 2 години –при 50 ْ С, 10 хвилин – при 60 ْ С.

    Температурний вплив убиває живих кліщів, але не знищує їхньої алергічної дії, яка зберігається і після їхньої смерті. Тому необхідне сухе (щоб не створювати додаткової вологості) збирання пилососом, яке збирає трупи і продукти життєдіяльності.

    Особливо необхідна щотижнева обробка пилососом постільної білизни і м’яких меблів.

    Традиційні методи боротьби з пиловими кліщами – це мороз (дія низьких температур); сонце (ультрафіолетове випромінювання впродовж 2-х годин); регулярне вологе прибирання за допомогою 20%-ного розчину кухонної солі; своєчасна заміна матраців, ковдр, подушок; прання постільної білизни при температурі не нижче 65° C.

    Сучасні методи боротьби з пиловими кліщами: спеціальні пилососи; пароочищувачі, очищувачі повітря; засоби для антикліщової обробки; протиалергенні добавки для прання білизни.

    Будьте здорові!