Розділи

    • 31 жовтня 2017

    Як уникнути отруєння грибами

    Харчові отруєння, викликані споживанням грибів, на території області, за результатами розслідувань, найчастіше пов'язані із уживанням потерпілими невідомих грибів, опеньків, маслюків, рядовок, підберезників, «бабок», піддубників, маремух, сироїжок та білих грибів.

    Мав місце факт зумисного вживання отруйних грибів (мухоморів).

    В поточному році зареєстровано 38 випадків отруєнь з 57 постраждалими, з яких 7 дітей. Летальних випадків не зареєстровано. 11 випадків групових отруєнь з 29 постраждалими,з яких 6 дітей.

    Отруєння зареєстровані по: м.Вінниці - 14 осіб, м.Козятин -11, м.Ладижин -2, м.Хмільник -1, смт.Літин -1. Та по районах: Мог-Подільський - 2,  Вінницький - 8,  Крижопільський - 1, Томашпільський - 5, Калинівський- 7,  Тиврівський -4, Тростянецький - 1.

    Ступінь протікання харчових отруєнь у захворілих переважно середньої важкості – 47 осіб (82,5%), важкий перебіг зареєстровано у 4 осіб (7,0 %), а легкий  у 6 (10,5%). Переважна більшість потерпілих за віком 18-60 років – 39 осіб (68,4%). 11 осіб (19,3 %)– похилого віку 60-78 років. Дітей серед постраждалих – 7(12,3%).

    Враховуючи ту обставину, що зберігаються погодні умови, які сприяють вегетації дикорослих грибів, пора збору їх населенням  продовжується. Реєструються і отруєння, останній випадок 27 жовтня 2017р. 

    Щоб уникнути отруєння грибами, достатньо дотримуватись простих правил:

    - кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні;

    - не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки;

    - не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;

    - не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах,  купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.

    Одна з причин отруєнь - недотримання технології приготування страв із грибів, тому:

    -  не вживайте сирих грибів;

    - уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;

    - відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15 – 20 хвилин. Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше доби.

    Увага!

    -  не годуйте грибами дітей;

    - не припустимо вживати гриби вагітним та жінкам, які годують грудьми;

    - не можна вживати гриби особам похилого віку та хворим на хвороби шлунково-кишкового тракту та нирок.  

    Після вживання грибів, погіршення стану здоров'я, може бути пов'язане з проявами отруєння.

    Симптоми грибного отруєння можуть з’являтися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб – залежно від виду грибів, які ви вживали. Симптомами грибного отруєння можуть бути запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.

    Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно звертайтесь за медичною допомогою. Не викидайте залишки грибів – їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм. 

    Для того, щоб уникнути отруєнь грибами найкраще відмовитися від споживання дикоростучих грибів, як від продукту взагалі.

    Бережіть здоров'я: своє, своїх рідних і близьких людей.