Розділи

    • 06 вересня 2021

    Ботулізм на Вінниччині: про що варто пам"ятати?

    Літо-осінь пора, коли хазяйновиті українські господині заготовлюють на зиму  домашню консервацію. Однак, саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні можуть нести смертельну загрозу та викликати тяжке захворювання – ботулізм. Також до хвороби може призвести споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієнічних вимог, термінів зберігання та транспортування.

    Цього літа 2021 року, на Вінниччині, зафіксований 1 випадок ботулізму. Постраждала 71- річна жінка з Барського району, яка захворіла внаслідок споживання м’ясних консервів(ковбаси домашньої). За допомогою звернулася на третій день, була госпіталізована у лікарню в стані  середньої важкості. У той же день, її була введена  протибутулінічна сироватка. Наступного дня жінку перевели в інфекційне відділення.

    У 2020-му році на Вінниччині зареєстровано 10 потерпілих від ботулізму, зокрема в 1- її дитини з Вінницького району. При  наданні медичної допомоги постраждалим  було введено протибутулістичний анатоксин.  За перебігом у 7  осіб стан був важкий, у 3 -  середньої важкості. На жаль, одну дорослу людину з Калинівського раойну врятувати не вдалося, вона померла. 

    У 50 % випадків причиною хвороби стало вживання м’ясних консервів домашнього виготовлення, в одному випадку отруєння – через вживання в’яленої риби.

    У 2019 –му на Вінниччині 6-ро хворих мали важкий перебіг хвороби, 4-ро – із середнім перебігом. У половини випадків причиною хвороби стало вживання грибів консервованих, у двох випадках – м’ясних консервів, також причиною отруєння ботулотоксинами стали в’ялена та солена риба.

    В 2020-му році захворювання виникали переважно в літній та осінньо-зимовий період, в той час як у 2019 році випадки  ботулізму реєстрували протягом всього календарного року. 

    Загалом за  останні шість років у області зареєстровано 52 потерпілих (в т.ч. 4 дітей) від захворювання на ботулізм. Та три смертельних випадки серед дорослих (у 2016 р. – у Шаргородському районі), а у 2017 та 2020-му роках – у Калинівському районі.

    Всі випадки захворювання зареєстровані в побуті, у сільській місцевості, після споживання приготованих  у домашніх умовах м’ясних консервів (м’ясних тушонок, паштетів, в’яленої риби, домашніх ковбас та інших м’ясних продуктів), приготування яких проводилося з порушенням технологічних регламентів та санітарних норм. Це й призвело до забруднення їжі ботулістичною паличкою та продукування ботулотоксину.

    Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за не дотримання умов зберігання чи транспортування продуктів харчування.

           Ключовими ознаками ботулізму стають різні неврологічні розлади (двоїння в очах, туман, невиразність мови, порушується ковтання, відчуття сухості в роті, змінюється мова. Проте в кожного другого хворого першими проявами ботулізму можуть бути короткочасні симптоми загальної інтоксикації: пронос блювота, підвищення температури, біль у животі тощо.

    Отже, при виникненні будь- яких симптомів не займайтеся самолікуванням, а  обов’язково звертайтеся по медичну допомогу. Пам’ятайте, що успіх лікування в значній мірі залежить від ранньої діагностики та швидкого введення ботуліністичного антитоксину. В зв’язку з важким перебігом та високою летальністю лікування проводиться тільки в умовах стаціонару. Єдиним методом лікування даного захворювання є введення специфічної протиботулінічної сироватки.

    Як уберегтися від ботулізму:

    • - ретельно мити руки, продукти та посуд,
    • - при консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.
    • - найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.
    • - не купувати і не вживати виготовлених в домашніх умовах (консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування) в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб;
    • - рибу перед засолом в домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити внутрішню та зовнішню поверхні гриби складно звільнити від мікрочастинок, тому не рекомендовано консервувати їх герметично у закритих банках в домашніх умовах.

    Важливо знати і те, що кип’ятіння, прожарювання, проварювання харчових продуктів і будь-яких консервів перед їжею – основна міра профілактики не тільки ботулізму, але і інших кишкових захворювань та харчових отруєнь!

    Пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!