Розділи

    • 04 липня 2017

    Захистіть себе: гострі кишкові інфекції

    Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

    Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

    Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.  

    Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.  

    Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у безпечній воді.

    Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.

    5 кроків до безпечнішої їжі

     Підтримуйте чистоту:

    • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу
    • мийте руки після відвідування туалету
    • вимийте і продезинфікуйте всі поверхі і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі.
    • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин. 

    Відокремлюйте сиру їжу від готової:

    • відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів
    • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками
    • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами

    Ретельно готуйте їжу:

    • ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти
    • доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С.
    • сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим
    • ретельно підігрівайте приготовану їжу

    Зберігайте їжу при безпечній температурі:

    • не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години
    • зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу.
    • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику
    • не розморожуйте продукти при кімнатній температурі

    Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

    • використовуйте чисту або очищену воду
    • обирайте свіжі і незіпсовані продукти
    • ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими
    • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

    Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.