Розділи

    • 31 липня 2020

    ДАРИ ЛІСУ – ОБЕРЕЖНО!!!

    В 2019 році в  Вінницькій області  зареєстровано  10 випадків отруєнь дикорослими грибами, під час яких постраждало 19 осіб, в тому числі 1 дитина ( м. Вінниця - 14, Тиврівський район – 4, в тому числі 1 дитина, м. Ладижин – 1). Летальних випадків не зареєстровано.

    В 2018 році в області зареєстровано 36 випадків отруєнь дикорослими грибами, з кількістю потерпілих 47 осіб. Із числа потерпілих  1 дитина (м. Вінниця). Один летальний  випадок  зареєстрований в Калинівському районі.

    Динаміка кількості потерпілих від отруєнь грибами за 2015 - 2019  роки

    Роки

    2015

    2016

    2017

    2018

    2019

    Всього отруїлось

    7

    25

    70

    47

    19

    В тому

    числі дітей

    -

    12

    1

    1

    Померло

    -

    -

    -

    1

    -

    В тому

    числі дітей

    -

    -

    -

    -

    -

            

    При зборі анамнезу встановлено, що потерпілі вживали гриби в маринованому та  консервованому вигляді  (52,6%), сушеному  вигляді, відварювали та смажили гриби в домашніх умовах, навіть  є один випадок вживання настоянки з мухомора. Збирали гриби на присадибних ділянках,  в  лісах, лісосмугах.  В основному вживали сироїжки, «вишенки», маремухи, підберезники, маслюки, печериці, опеньки.

    Причиною отруєнь, як і в минулі роки було збирання і вживання отруйних грибів замість їстівних, недотримання технології приготування  страв. Як показує практика, більшість  грибників, які постраждали від отруєнь, не могли відрізнити їстівні  гриби від отруйних.

    По перебігу захворювання із 19 потерпілих : 1 – з легким перебігом захворювання ( 5,3%), 16 -  з  середнім перебігом ( 84,2%) і 2 – з важким перебігом (10,5%).

    По  місцю проживання із числа потерпілих :  15 осіб – жителів міста Вінниці і 4 особи – жителі сільської місцевості.

     В розрізі вікового статусу :

    Діти і підлітки

     19-30 років

    31–40 років 41-50 років 51-60 років 61 і старше

    2 потерпілих

    10,5%

    4 потерпілих

    21,1%

    9 потерпілих

    47,4%

    1 потерпілий

    5,3%

    -

    3 потерпілих

    15,8%

    За статтю - із 19 потерпілих :  жінок – 10 осіб (52,6%), чоловіків – 9 осіб (47,4%).

    Групових випадків отруєнь грибами – 4 ( 2 випадки в м. Вінниці, та 2 випадки в Тиврівському районі), з кількістю захворівших – 13 осіб ( 9 осіб – м. Вінниця, 4 особи – Тиврівський район, в тому числі 1 дитина 12 –ти років).

    В поточному році вже зареєстрований 1 випадок отруєнь дикорослими грибами в Хмільницькому районі. Чоловік придбав на ринку гриби (сироїжки, синюхи), вживав в смаженому вигляді, перші клінічні симптоми з'явились в той же день, в результаті чого був госпіталізований в Хмільницьку ЦРЛ, стан середньої важкості, поставлений діагноз – гостре отруєння грибами.

     Окрім того, в області в 2019 році зареєстрований  1 випадок отруєнь невідомими дикорослими рослинами в Тульчинському районі, с. Тарасівка, з 6 –ма постраждалими дітьми. Діти віком  5-ти, 7-ми та 8-ми років.

    Профілактика отруєння грибами

    Любителям вирушаючи в ліс,  варто пам’ятати основні правила:

    1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.

    2. Грибі в, яких ви не знаєте, або тих, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі.

    3. Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.

    4. Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, сміттєзвалищ.

    5. Не вживайте грибів в сирому вигляді.

    6. Перед вживанням обов'язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці.

    7. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

    8. Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді, але не більше доби.

    9. Не годуйте грибними стравами малолітніх дітей, хворих з захворюваннями ШКТ.

    10. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом.

    11. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.

    12. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

    Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

    - Негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

    - Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

    - Залишки грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

    Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

    В інших країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають гриби у лісах.

    Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях.

    Завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань

    ДУ «Вінницький  обласний лабораторний центр МОЗ України»

    О. В. Мельник