Розділи

    • 12 червня 2017

    Обережно гриби

    За  результатами аналізу в області щорічно виникають отруєння дикорослими грибами. Порівняно з минулими роками  кількість отруєнь грибами в 2016 році різко зросла, до 16 випадків, з 25 постраждалими. Із числа потерпілих  1 дитина. Випадки летальності не реєструвалися. Зростання кількості випадків отруєнь грибами обумовлений високою урожайністю грибів в 2016 році.

    В 2015 році в області  зареєстровано  6 випадків отруєнь дикорослими грибами, під час яких постраждало 7 осіб. Летальних випадків та випадків отруєнь серед дітей не зареєстровано.

    В 2014 році в області зареєстровано 8 випадків отруєнь дикорослими грибами, під час яких  постраждало 14 осіб. Із числа потерпілих  3 дітей . Летальних випадків не зареєстровано.

    Динаміка кількості постраждалих внаслідок  отруєнь грибами за 2014-2016  роки

    Роки 2014 2015 2016
    Всього отруїлось 14 7 25
    В тому числі дітей 3 0 1

    При аналізі отруєнь  грибами просліджується чітко виражена сезонність, в періоди масового збору грибів червень-липень постраждало  - 22 особи (88%) з усіх зареєстрованих в 2016 році. Основна маса постраждалих –  споживали варені та смажені дикорослі гриби, які власноручно збирали та готували.

    Серед постраждалих – 2 особи м. Вінниці вживали сушені гриби. 

    В розрізі територій реєструвались отруєння серед мешканців м. Вінниці та 9 районів:  Барський, Бершадський, Калинівський, Крижопільський, Літинський, Липовецький,  Муровано-Куриловецький, Немирівський, Тиврівський.

    Зареєстровано 8 групових випадків отруєнь з 17 постраждалими: Бершадський, Калинівський, Крижопільський, Літинський, Липовецький, Муровано-Куриловецький, Немирівський і Тиврівський райони.

    Потерпілі реєструвались різного віку, на жаль отруєння реєструвались і серед дітей. Діти постраждали з вини  дорослих, родичів. Адже вживання дикорослих грибів дітьми заборонено.

    Суттєва питома частка серед постраждалих, це непрацюючі, в тому числі пенсіонери 17 осіб, (68 %). Серед дорослих, що потрапили до лікарень з ознаками отруєнь 12 , жінок (48%), 12 чоловіків (48%).

    За ступенем важкості отруєння:

    -легкий перебіг,  проявів встановлений у  5 постраждалих (20 %),

    -середній у 16 (64 %);

    -важкий у 4 ( 16%).

    В значній мірі ступінь важкості отруєння залежить від своєчасності  звернень за медичною допомогою. В наших випадках, в першу добу, з моменту проявів ураження, звернулось 24 особи (96 %).

    У 1 випадку звернення з приводу проявів отруєння зафіксовано у термін більший доби. Перебіг захворювання - важкий.

    За даними,  отриманими в ході розслідувань випадків отруєнь грибами, основними причинами їх є:

    -недостатнє знання отруйних та неїстівних грибів, які використовувалися постраждалими в їжу;

    -відсутність навичок в приготуванні страв із грибів, щодо належного їх приготування;

    -споживання грибів, придбаних у сторонніх осіб, в тому числі і в місцях не відведених для торгівлі грибами та продуктами їх переробки;

    -вживання страв з грибів та використання для їх приготування, грибів, не особисто зібраних та приготованих;

    -допущення, до вживання страв із грибів, дітей;

    -загострення хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту;

    -зумисне вживання отруйних грибів.

    В поточному році «Грибний сезон» розпочався раніше, враховуючи погодні умови. Уже на початку червня зареєстровано в м. Ладижин 1 випадок, 2 людини потерпілі від отруєння грибами. Тому з метою попередження отруєнь дикорослими грибами рекомендовано дотримуватись певних вимог.

    Отруєння  можуть бути викликані і їстівними грибами. Як правило, це відбувається коли використовуються дряблі і перерослі гриби або порушується технологія переробки.

    Перш за все відомості щодо їстівності окремих видів грибів суперечливі. В країнах Західної Європи лісові гриби в їжу зовсім не вживають. Споживають лише їстівні гриби, вирощені промисловістю у закритому ґрунті. Тому отруєнь грибами в Європі практично не буває.   

    Поради, яких варто дотримуватися щоб не отруїтися дикорослими грибами:

    Найкраще взагалі відмовитись від вживання дикорослих грибів як від продукту. Споживайте штучно вирощені печериці, гливи. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на  автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

    Самостійно збираючи гриби обов'язково врахуйте наступне:

    Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.

    Не збирайте, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях, в лісосмугах, вздовж полів, що обробляються засобами хімічного захисту рослин (пестицидами).

    Під час посухи  грибів не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

    Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як почати готувати страву або робити заготівлі.

    Не вживайте сирих грибів.

    Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть не менше  трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.

    Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

    Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, в період лактації.

    Не довіряйте «Домашнім» методам визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

    Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (блювота, нудота, головний біль, галюцинації, біль у животі)  негайно викликайте «швидку допомогу». До приїзду медиків промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть якщо відчуваєте полегшення, обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи. Не викидайте недоїдені гриби та страви з них. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

    Жодного самолікування!

    Адже чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.