Розділи

    • 24 червня 2020

    Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

    Спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники найчастіше потрапляють з зіпсованими та неякісними харчовими продуктами та через брудні руки.

    Загалом у Вінницькій області за 2019 рік на гострі кишкові інфекції, до яких відносять і харчові отруєння (за виключенням ботулізму та отруєння грибами), захворіли 5 067 людей. Випадки масових гострих кишкових інфекцій за 2019 рік фіксувались 11 раз. Під час розслідування спалахів, фахівцями ДУ «Вінницький ОЛЦ МОЗ України» та його відокремлених структурних підрозділів, було обстежено бактеріологічно 133 хворих, в т.ч. 7 осіб обстежувались вірусологічно. З метою встановлення джерела інфекції, виявлення осіб з безсимптомними формами, встановлення меж осередків спалахів, було обстежено  194 здорових особи, які мали ризик інфікування, або могли бути джерелом інфекції. Також у вогнищах було досліджено 298 проб факторів середовища життєдіяльності людини на наявність патогенної флори, в т. ч. 42 проби харчових продуктів.  Було досліджено 233 гігієнічних змиви, в 57 (24,4%) випадках виявлені  БГКП, 28 проб питної води  8 (29,6%) з яких  не  відповідали вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної» ДСанПІН 2.2.4.-171-10.,з них в 1 пробі питної води виявлено антиген ротавіруса.

    В результаті розслідування етіологічний фактор було встановлено при розслідування  9 спалахів (82,0%), в т. ч. у 1 вип. це був ротавірус, та у 6 – Salmonella enteritidis(3), Salmonella Blegdam (2), Salmonella java (1), 2 спалахи були викликані умовно-патогенною флорою, ще 2 були невстановленої етіології.

    Спалахи виникали у дошкільних навчальних закладах (1), на об´єктах громадського харчування (6),  середній загальноосвітній школі (3) та у побуті (1).

    Факторами передачі у більшості випадків були харчові продукти, що лабораторно підтверджено при розслідуванні 1 спалаху - 9%. Сприяло виникненню спалахів порушення технології приготування та зберігання страв, грубе порушення  санітарно-гігієнічних вимог, недотримання правил особистої гігієни.  Джерело інфекції було встановлено та лабораторно підтверджено під час  розслідування трьох спалахів  (27,2%) .

    За 6 місяців 2020 року жодного спалаху кишкової інфекції на території Вінницької області не зареєстровано, це насамперед пов’язано з введеними на території області та України карантинними заходами, обмеженням роботи об’єктів громадського харчування, учбових та виховних закладів.

    ПРИЧИНИ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ.

    Основними причинами виникнення гострих кишкових інфекцій є:

    • елементарне недотримання правил особистої гігієни;
    • недотримання технології приготування страв;
    • недотримання умов та термінів зберігання сировини та готових страв;
    • вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

    ЯК УНИКНУТИ КИШКОВОЇ ІНФЕКЦІЇ, КУПУЮЧИ ГОТОВУ ЇЖУ.

    Не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі;

    Не купуйте страви, навіть якщо маєте найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту;

    У магазині кладіть готові страви до кошика вже після решти продуктів, які ви хочете придбати. Так вони якнайдовше залишатимуться охолодженими;

    Не залишайте готову їжу на столі довше ніж на дві години. Ні в якому разі не зберігайте їжу, яка залишилася після пікніка;

    Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.

    ПРОФІЛАКТИКА КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ: БАЗОВІ ПРАВИЛА

    Щоби уникнути гострих кишкових інфекцій, дотримуйтесь простих правил.

    Особиста гігієна - понад усе. Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.

    Чистота на кухні.

    • мийте та тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
    • користуйтеся індивідуальним посудом;
    • не допускайте комах та тварин до приміщень, де готуєте їжу та зберігаються харчові продукти;
    • регулярно мийте та обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки.

    Готування.

    • для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, дошки для готування тощо);
    • окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
    • добре проварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
    • використовуйте  харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
    • мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
    • не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
    • не давайте маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.

    Зберігання продуктів.

    • дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2 години);
    • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).

    Чиста вода.

    • використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел;
    • вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду;
    • не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.

    Своєчасна медична допомога.

    При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу звертатись до лікаря. Самолікування може призвести до значних ускладнень.