Розділи

    • 23 травня 2017

    ОБЕРЕЖНО! Кишкова інфекція, або як не отруїтися!

    В Україні, як і в усьому світі, гострі кишкові інфекції (далі – ГКІ) займають особливе місце серед інфекційних хвороб та за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише захворюваності на грип та ГРВІ. Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, із усіх зареєстрованих випадків  у 2016 році 68% склали саме діти.

    Щорічно у Вінницькій області реєструється значна кількість  гострих кишкових захворювань, таких як дизентерія, сальмонельоз, інфекційні гастроентероколіти. Так, впродовж 2016 року в області було зареєстровано 6325  випадків гострих кишкових захворювань, що на 6% більше, ніж у 2015 році (5694). В цілому в країні в 2016 році було зареєстровано 109 тис.  випадків гострих кишкових захворювань, що на 3,0% більше, ніж в 2015 році (106 тис.).

    Впродовж останніх років зберігається постійна тенденція до зростання рівня захворюваності на ГКІ. Так, у 2016 році порівняно із 2009 роком темп приросту захворюваності склав 56%.

    На фоні  зростання захворюваності ГКІ  почастішали  спалахи   даних захворювань   як пов’язаних з діяльністю  епідемічно-значимих об’єктів  так і в побуті.  Впродовж 2014-2016 років було зареєстровано 19 спалахів ГКІ, під час яких постраждало  275 осіб, в т. ч.  53 дитини.

    ГКІ можуть викликати, як патогенні та умовно-патогенні бактерії, так і віруси, причому на сьогодні в структурі усіх гастроентероколітів   значну частку складають ротавірусні, збудниками яких – є ротавіруси, які складають 60-80% в структурі ГКІ серед дітей перших трьох років життя.

    Кишковим інфекціям притаманний   фекально-оральний механізм передачі збудників інфекцій, який реалізовується трьома шляхами: харчовим – під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; водним – у разі вживання забрудненої питної води   або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах та  -  контактно-побутовим шляхом через забруднені руки або предмети побуту.

    Типовими та найбільш характерними симптомами кишкової інфекції є діарея, до якої приєднуються  нудота, блювота, болі у животі, підвищення температури тіла, відсутність апетиту, загальна слабкість.

             При появі клінічних ознак хвороби потрібно негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне та якісне лікування: ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.

             Будь яке захворювання простіше попередити ніж лікувати, виконання простих правил дасть вам можливість убезпечити себе та своїх рідних.

    Перш за все дотримуйтесь правил особистої гігієни, ретельно мийте руки після відвідування вбиральні та перед кожним вживанням їжі.

    Якщо ви вирушаєте у подорож або на відпочинок, що особливо актуально влітку,  краще завчасно подбати про запас питної води як для приготування їжі так і для миття посуду та рук (найкраще бутильована або набрана із відомих вам та безпечних джерел водопостачання).

    Ні в якому разі не використовуйте для миття посуду та рук  воду з незнайомих джерел (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо).

    Якщо ви берете із собою продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні), краще покласти їх у сумку холодильник, придбавши її одноразово ви забезпечите себе свіжими продуктами харчування, а що найголовніше вони будуть безпечними для вживання. Якщо такої можливості немає, дані продукти краще залишити вдома.

             Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках та із рук у невідомих осіб.

    Перед придбанням продуктів обов’язково перевіряйте його термін придатності та умови зберігання, при порушення останніх від такого товару краще відмовитися. 

             Більшість збудників кишкових інфекцій гине під час правильної термічної обробки, отже готуючи вдома потрібно лише достатньо гарно просмажувати або проварювати їжу щоб зробити її безпечною.

             Готові страви, особливо ті що швидко псуються, зберігайте виключно у холодильнику, окремо від сирих.

    При вживанні овочів, фруктів та ягід добре промивайте їх проточною водою із крану. При споживанні дітьми – обдайте окропом.

    Та пам’ятайте, що краще не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності. Будьте здорові!