Розділи

    • 10 вересня 2019

    Обережно ботулізм !

    Осінь. Чудова пора року . Ще по – літньому спекотно. Є можливість активного відпочинку.  А у господарок багато клопотів . Дари садів та городів, лісів слід заготовити   на тривале зберігання. І один з найпоширеніших  способів - домашнє консервування. Дійсно доступно  та ефективно. Ємності  з консервованими   овочами , фруктами, ягодами, грибами за сотнями рецептів, дбайливо викладають на полиці в погребах та комірчинах.

    Доволі часто, їх доповнюють в домашніх умовах, консерви з птиці, риби, м’яса та суппробуктів.

    Але приготування  такої продукції, в домашніх умовах  несе певні загрози, аж до смертельних. Для прикладу, забруднених спорами , збудника ботулізму, які можуть  перебувати , як в  об’єктах довкілля так і  в кишко вику домашніх та  диких тварин, риби.

    При  недотриманні технології консервування, на різних етапах, починаючи з  миття та очищення сировини, до стерелізування, в подальшому, при зберіганні без доступу кисню, життєздатні збудники ботулізму продуктують  токсин, один з найотрутніших у природі, який і вражає людину при споживанні консервованої продукції. Це  призводить до важкого  захворювання на ботулізм з ураженням центральної нервової системи  та внутрішніх органів.

    Лікування потребує  введення специфічних імунобіологічних препаратів: протибутуліністичного антитоксину. При несвоєчасному зверненні за медичною допомогою , доволі часті  важкі ускладнення з ураженням мозку та висока смертність.

    Так, як  саме зараз, проходить сезон масових заготівель доцільно , нагадати про небезпеку. Адже в поточному році вже зареєстровано 6  випадків  захворювання на ботулізм з  7 постраждалими.

    Два випадки зареєстровано в серпні. Один з них  пов'язаний з вживанням м’ясних консервів домашнього  виготовлення.

    В цілому ж, домашня консервація з грибів та м’яса, була причиною отруєння у 6  осіб, що  складає 85,7% всіх постраждалих.

     При  наданні медичної допомоги постраждалим  було введено протибутулістичний анатоксин. За перебігом у 5 (71,4%)  осіб стан був важкий, у 2 (28,6%)  середньої важкості.

    В 2018 році, постраждало 8 осіб. З  них 6 ( 75%) внаслідок  вживання м’ясних та рибних консервів домашнього  виготовлення.

    Таким чином, слід бути  вкрай обережними, як при приготуванні  консервованої продукції, та і при її споживанні.

    Адже забруднення продукції збудником ботулізму, не змінює зовнішнього виду консервації, не впливає на  зміну запаху та смаку.

    Ні в якому  разі, не слід  купувати  продукцію  домашнього консервування, особливо, в місцях не встановлених для торгівлі. Походження її невідоме, умови виготовлення теж. Тож ризик захворіти  значно збільшується!

    Якщо після вживання консервів з’являються прояви розладу шлунково - кишкового тракту: нудота, блювання, пронос, закреп слід негайно звернутися за  медичною допомогою.

    В подальшому, для ботулізму характерні прояви ураження  центральної нервової системи, двоїння у очах, порушення координації рухів з подальшими ускладненнями аж до летального.

    Бережіть  своє здоров’я, оминаючи ризики !