Розділи

    • 09 червня 2023

    Обережно з консервами і соліннями, в’яленою рибою та іншими рибними виробами, морепродуктами.

    Вживання виготовлених у домашніх умовах консервів, в'яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування, придбаних в місцях несанкціонованої торгівлі, може призвести до захворювання на ботулізм!

    Масовий мор риби почався на Дніпропетровщині внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС. Десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Така ж ситуація найближчими днями може розвинутися в інших постраждалих регіонах країни.

    Нагадуємо: мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини!

    Ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті. 

    Влітку, коли температура повітря підвищується, слід бути уважними до умов зберігання та приготування їжі. За 4 місяці 2023 року в Україні 25 людей постраждали від ботулізму, зокрема троє дітей, серед дорослих 1 випадок виявився летальним.

    Симптоми ботулізму

    Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, без різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби.

    • порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети
    • сильна сухість у роті
    • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
    • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість
    • запаморочення
    • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп)
    • ураження м’язів шиї та кінцівок

    Звертаємо увагу українців! На жаль, через війну багато з нас опинилися в умовах, коли доступу до свіжої і якісної їжі немає. Проте закликаємо з обережністю вживати залишки зимових  заготівель та консервів. Не купуйте не якісні продукти харчування на стихійних ринках.

    Будьте дуже пильними. Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться по медичну допомогу до лікарів.

    Медична система України готова до можливих випадків ботулізму. Протиботулінічна сироватка є у достатній кількості.

    Джерело ЦГЗ України  https://www.facebook.com/phc.org.ua/posts/pfbid0WRFDgNFbGqXPUdRWjGWv43iTNJDxWF93XGQvB6fNXc6wQxiuC1VazrczjZVZb3Hol