Розділи

    • 01 червня 2018

    ОБЕРЕЖНО! Кишкова інфекція або як не отруїтися!

    У наш час кишкові інфекції ( ГКІ) є однією з найбільш актуальних медичних проблем. На сьогодні за кількісними показниками захворюваність на ГКІ становить  55 % серед інфекційної захворюваності без урахування грипу та ГРВІ. За 4 місяці поточного року серед  усіх зареєстрованих випадків захворювання на гострі кишкові інфекції  75,5 % захворілих  склали діти.

    Щорічно у Вінницькій області реєструється значна кількість  гострих кишкових захворювань, таких як шигельоз, сальмонельоз, інфекційні гастроентероколіти встановленої та невстановленої етіології. 

    Так, впродовж 2018 року в області було зареєстровано 1175  випадків гострих кишкових захворювань, що на 33%  менше, ніж у 2017 році (1778).

    Проте почастішали спалахи даних захворювань. Вже в цьому році  зареєстровані  4  спалахи  ротавірусної інфекції в ДНЗ, в м. Вінниці, Могилів – Подільському, Муровано  –  Куриловецькому та Вінницькому районах,  під час  яких постраждала 31 дитина.           

    ГКІ можуть викликати, як патогенні та умовно-патогенні бактерії, так і віруси, причому на сьогодні в структурі усіх гастроентероколітів значну частку складають ентерити, збудниками яких – є ротавіруси.                                               

    Кишковим інфекціям притаманний  фекально-оральний шлях передачі збудників інфекцій, який реалізовується трьома шляхами: харчовим – під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; водним – у разі вживання забрудненої питної води   або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах та  -  контактно-побутовим шляхом через забруднені руки або предмети побуту.

    Типовими та найбільш характерними симптомами кишкової інфекції є діарея, до якої приєднуються  нудота, блювота, болі у животі, підвищення температури тіла, відсутність апетиту, загальна слабкість.

    При появі клінічних ознак хвороби потрібно негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне та якісне лікування: ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.

    Будь яке захворювання простіше попередити ніж лікувати, виконання простих правил дасть вам можливість убезпечити себе та своїх рідних.

    Перш за все дотримуйтесь правил особистої гігієни, ретельно мийте руки після відвідування вбиральні та перед кожним вживанням їжі.

    Якщо ви вирушаєте у подорож або на відпочинок, що особливо актуально влітку,  краще завчасно подбати про запас питної води як для приготування їжі так і для миття посуду та рук (найкраще бутильована або набрана із відомих вам та безпечних джерел водопостачання).

    Ні в якому разі не використовуйте для миття посуду та рук  воду з незнайомих джерел (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо).

    Якщо ви берете із собою продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні), краще покласти їх у сумку холодильник, придбавши її одноразово ви забезпечите себе свіжими продуктами харчування, а що найголовніше вони будуть безпечними для вживання. Якщо такої можливості немає, дані продукти краще залишити вдома.

    Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках та із рук у невідомих осіб.

    Перед придбанням продуктів обов’язково перевіряйте його термін придатності та умови зберігання, при порушення останніх від такого товару краще відмовитися. 

    Більшість збудників кишкових інфекцій гине під час правильної термічної обробки, отже готуючи вдома потрібно лише достатньо гарно просмажувати або проварювати їжу щоб зробити її безпечною.

    Готові страви, особливо ті що швидко псуються, зберігайте виключно у холодильнику, окремо від сирих.

    При вживанні овочів, фруктів та ягід добре промивайте їх проточною водою із крану. При споживанні дітьми – обдайте окропом.

    Та пам’ятайте, що краще не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності. Будьте здорові!