Розділи

    • 12 жовтня 2022

    Нагадуємо правила збирання та споживання грибів

    Щороку у Вінницькій області реєструються випадки отруєнь людей грибами. На лікарняні ліжка потрапляють як дорослі, так і діти. За інформацією Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, протягом 6 місяців  поточного року було зареєстровано 5 випадків отруєнь грибами із 7 потерпілими, серед них – одна дитина. 

    З липня по сьогоднішній день статистика поповнилась ще шістьма  випадками.  У Вінниці – 2, у Могилів-Подільській територіальній громаді - 4 та  у Гайсинській, Жмеринській, Козятинській, Калинівській і Хмільницькій ТГ – по 1 випдку. На сьогодні з початку року від отруєнь грибами потерпіло - 14 осіб з них 3 дитини.

    Основна причина отруєнь - це вживання різних видів дикорослих грибів (рядовки, сироїжки, підосиновики, печериці, опеньки, маслюки тощо), як свіжих з порушенням термічної обробки (лише відварені, або лише обсмажені), сушених (без термічної обробки), так і маринованих (куплених з рук).

    Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

    Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

    Як не отруїтися грибами

    -Не купуйте гриби на стихійних ринках

    -Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.

    -Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.

    -Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.

    -Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.

    -Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

    -Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

    -Не куштуйте сирі гриби.

    -Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.

    -Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

    -Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

    -Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

    Симптоми отруєння грибами

    Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин  після споживання, так і протягом кількох днів. Основні симптоми:

    -нудота. блювота;

    -різкий біль у животі;

    -діарея;

    -запаморочення;

    -підвищення температури тіла;

    -зниження пульсу;

    -задуха. судоми;

    -марення, поява галюцинацій.

    За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря! Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

    Також категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти - це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

    Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

    Більше інформації:

    www.cgz.vn.ua

    https://youtube.com/channel/UClqgHWnGoo3My5OwHLj37eA

    https://www.instagram.com/cdc_vinnytsia

    https://www.facebook.com/CDCVinnytsia